Головна » 2015 » Лютий » 26 » Запис на радіо вітання з Масляною від об'єднання "Сійдолюб"
22:53
Запис на радіо вітання з Масляною від об'єднання "Сійдолюб"

Районне етнографічне об'єднання «Сійдолюб» привітало всіх з Масляною!

Що ж це за тиждень та з  його історією познайомилися юні етнографи на своїх заняттях і власними знаннями раді поділяться з вами.

   Історія нашого народу тісно пов’язана з обрядами та звичаями, цікавим, яскравими та самобутніми, щодо кожного регіону. Ще у давні язичеські часи люди уважно спостерігали за явищами природи, вважаючи їх живими та тісно пов’язуючи з ними все своє життя. Після прийняття християнства, свято Масляної тісно пов’язане з Православним календарем і ось чому нам допоможуть дізнатися наші старші вихованці: Ксенія Горбачова та Богдан Крамарчук

  *Масляна в 2015 році в Україні - дата свята згідно православного календаря на 2015 рік припадає на період з 16-го по 22 лютого. Триває Масляний тиждень, як і належить “правильному” тижню – 7 днів, з понеділка по неділю. А вже на наступний день (тобто 23 лютого) настане Великий піст 2015, який в свою чергу також прив’язаний до дати святкування Великодня.

*За традицією в Україні, в Масляний тиждень люди проводжають зиму і обрядами зустрічають весну, як відомо, кожен день цього святкового тижня має свою назву.  Хоча обряди свята і мають язичницьке коріння, проте зараз це все ж православне свято. Згідно традиції, Масляна 2015 порадує нас традиційною стравою  – млинцями, крім цього протягом тижня дозволяється їсти молочні продукти, рибу та вершкове масло, від чого і з’явилася назва ” Масляна “.

 * В останній «смачний» тиждень перед Великим постом влаштовували народні гуляння, до яких пекли млинці, через це свято називають Масляна. Проте, народознавці стверджують, що це не наше автентичне свято, а запозичене у росіян та білорусів.  В Україні ж у давнину замість Масляної відзначали Колодія, а головною стравою були вареники з сиром та сметаною.

*Протягом цього тижня чоловікам належало слухатися жінок і витримувати їхні збиткування. Відомий обряд «карати» парубків . Відомий етнограф Галина Лозко у книзі «Українознавство» пише, що Колодій — символ родючості, шлюбу, любові чоловіка до жінки. У давнину у цей тиждень старші жінки жартома «карали» тих молодих парубків, які протягом року не знайшли собі пари і не одружилися. Таким був звичай наших предків: усе живе повинно бути в парі.

* Увесь тиждень Масниць, а його ще називають бабським,  був багатим на жарти, веселі витівки та народні гуляння.  Свято Колодія характерне лише для України і сягає своїми коренями ще глибоко дохристиянських часів. За українськими традиціями у цей тиждень особливе місце мав звичай Колодія (колодки ). Розігрували народження і поховання дерев'яної ляльки (колодки) – відгомін давнього ритуалу знищення опудала Зими.

 

                                  

 

Переглядів: 523 | Додав: orichivbdt | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *: