Головна » 2017 » Січень » 11 » Зимонько чудова, зимонько завзята, ти щораз приносиш нам веселі свята!…
21:51
Зимонько чудова, зимонько завзята, ти щораз приносиш нам веселі свята!…

  Не дивлячись на суворий та холодний грудень на душі тепло і радісно, особливо нам, дітворі, бо з настанням зими до нас приходять веселі зимові свята.

Вихованці нашого етнографічного об’єднання з історією таких свят знайомляться детально, бо вони належать до зимового циклу народних календарних свят. Бо з давніх давен люди знали на проста свята, а вчилися жити, як ті люди, які жили не тільки століть, а віків назад, на честь яких встановлене свято.

Апостол Андрій, названий Первозванним за те, що раніше від інших пішов за Христом, невідступно був поруч із Господом протягом всього земного служіння Ісуса Христа. Разом з іншими учениками святий Андрій удостоївся бачити Господа після воскресіння і бути присутнім на Єлеонській горі, коли Господь, благословивши учнів, вознісся. Після зішестя Святого Духа на апостолів святий апостол Андрій пішов із проповіддю у Скіфію — землі, на яких пізніше виникає наша Русь-Україна. Дочка Всеволода, Іоанна спеціально відвідала Константинополь, щоб зібрати відомості про місію апостола. Сучасні вчені дійшли висновку, що Святий Андрій мандрував Скіфією від 10 до 20 років. Страчений після повернення до Греції за 62 роки після Різдва Христового на Хресті у вигляді букви Х. У Києві на місці, де апостол Адрій вперше поставив хрест, у 1212 році побудували церкву Воздвиження Хреста.

На Андрія молодь збиралася на вечорниці, вибирали собі пару. Виховували повагу до старших та один до одного. Зараз на привеликий жаль ця традиція серед молоді забута. З народних прикмет: якщо до 13 грудня не випаде сніг, зима буде тепла й малосніжна, якщо випаде - холодна й сніжна. Якщо тиха вода - хороша зима, шумна - тріщатимуть морози, будуть бурі, заметілі.

Свята Варвара народилася у місті Іліополі, що у Малій Азії. Мати Варвари рано померла, і мала дитина залишилася на вихованні у батька-язичника. Та дитина замислювалася над християнськими істинами. Дізнавшись про відступницькі нахили своєї доньки, батько віддає свою дитину на розсуд місцевої влади. Зрозумівши непохитність дівчини у її поглядах, влада піддає дівчину жорстоким тортурам. Наступного дня вранці після тривалих катувань Варвара прокинулася без жодної рани на тілі. Розгнівавшись, імператор Максиміліан наказав її батькові вбити дочку мечем. Таким чином, великомучениця Варвара, не зрікшись своїх переконань, загинула від руки колись люблячого батька. Через кілька століть нетлінні останки св. Варвари були перенесені до Візантійського Константинополя.

До України мощі святої Варвари потрапили з доброї руки дружини київського князя Святополка Ізяславовича Варвари. Князь Святополк-Михайло побудував Михайлівський Золотоверхий собор, де і зберігалися мощі св. Варвари більш ніж 800 років. Сьогодні їхнім постійним місцем спочинку є собор св. Володимира у Києві.

Народна легенда каже, що свята Варвара Великомучениця була дуже здібною до вишивання, так що вишила ризи самому Ісусові Христові.

Святкують тільки жінки. У день Великомучениці Варвари гріх прати, білити і глину місити. Можна тільки вишивати та нитки сукати. Беручись до вишивання, колись дівчата хрестились і шептали: "Свята Варвара золотими нитками Ісусові ризи шила і нас навчила".

Дівчата в цей день заготовляли галузки з вишень і ставили у воду; якщо гілочки зацвітали на Різдво, то це віщувало про швидкий шлюб."Варвари" - день повороту на весну. Приповідка каже, що "Варвара ночі урвала, а дня приточила".Всі ці три дні наші селяни колись варили кутю та узвар - "щоб хліб родив та садовина рясніла!"Народні прикмети: Яка погода на Варвари, така й на Різдво

Якщо в грудні на Варвари болото, то буде зима красна, як золото.Якщо проти цього дня нічне небо в зорях - чекай холодів, а сліпе й тьмяне - на тепло.

Святий Миколай за свою добродійну любов і щедре милосердя вічно живе в серцях людей. А його любов символічно оживає в дні його святкування по цілому світі, коли він обдаровує дітей дарунками. Для всіх він став символом щирої любові до ближнього.

Що ми знаємо з його життя? Миколай жив у Мирах, що у Середній Азії. Народився він у багатій сім'ї, ріс дуже доброю і чуйною людиною. По смерті батьків став спадкоємцем великого багатства, яке повністю віддав бідним і калікам. Як щедрий Бог з небес, він часто заходив до багатодітних чи хворих людей і обдаровував їх чим міг. Після смерті його визнано святим. І от з того часу кожен рік у день святого Миколая, 19 грудня, ми відзначаємо це улюблене свято. З цієї нагоди ми зібрались сьогодні.

Існує чимало прикмет, які пов’язані з відзначенням Дня Святого Миколая, 19 грудня. Так, кажуть, що «якщо на Миколу піде дощ, то буде гарний врожай на озимину». А якщо мороз цього дня буде, то городина вродить рясно. У народі вважають, що Святий Миколай піклується про мандрівників, водіїв, туристів, воїнів. Також святий допомагає у скруті, боронить від стихійного лиха. Крім того, саме Миколай – покровитель дітей, молоді і завжди опікується їх життям та навчанням.

Напередодні св.. Миколая ми зустрічаємося з дітьми Центру реабілітації дітей. Для нас ця зустріч завжди бажана та радісна. Діти пишуть свої побажання Миколаю та грають і стають для нас особливо близькими та рідними. Бажаємо і дорослим і малечі  у ці святкові грудневі дні більше вчитися добру та радувати один одного!

                                               Стеценко Катерина вихованка вищого рівня  

                                               етнографічного об’єднання «Сійдолюб»

 

Переглядів: 637 | Додав: orichivbdt | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *: